Magazin

★★★★☆

Care este cel mai bun calculator portatil?

Cu exceptia cazului in care nu aveti in minte un anumit model, atunci cand cumparati orice produs, aspiratia finala este de a-l gasi pe cel cu cel mai bun raport calitate-pret, iar laptopurile nu fac exceptie de la aceasta maxima. Asadar, daca sunteti in cautarea unui computer si nu sunteti sigur de cel pe care il doriti, dar stiti pentru ce si cat puteti cheltui, in acest ghid de cumparaturi pentru cele mai bune laptopuri cu un raport calitate-pret bun veti gasi o selectie atenta a candidatilor.

La ce veti folosi laptopul?

Premisa relatiei dintre caracteristici si pret este ampla, deoarece nu este acelasi lucru sa cautam un computer care sa ne permita sa navigam pe internet cu confortul unei tastaturi si al unui sistem de operare desktop si sa cautam un model pentru jocuri.

Cu un spectru atat de larg, depinde de noi sa definim o serie de scenarii de utilizare pentru a determina ce specificatii ne-ar putea interesa. In aceasta sectiune am incercat sa schitam liniile generale care trebuie luate in considerare pentru a fi clar punctul de plecare, fara a intra prea mult in detalii.

Ce ar trebui sa cautam? Cel putin a 10-a sau a 11-a generatie de procesoare Intel Core, sau o a 3-a sau a 4-a generatie AMD Ryzen, atat in ceea ce priveste performanta, cat si consumul de energie. In ceea ce priveste memoria RAM, 8GB va fi o cifra foarte comuna si nu ar trebui sa coboram mai jos de atat. Daca ne referim la stocare, este mai bine sa le evitam pe cele cu HDD pentru o chestiune de viteza. Poate ca pentru o utilizare atat de simpla, 256 GB vor fi suficienti, iar daca este clar ca veti utiliza servicii de streaming sau cloud, ati putea reduce la 128 GB, dar este mai bine sa va uitati la diferenta de pret pentru a vedea daca merita.

In ceea ce priveste ecranele, desi cel mai frecvent va fi de 15,6", vom gasi si diagonale de 13" si 14". In acest sens, va fi o chestiune de cat de mult il veti muta. Cu alte cuvinte, va doriti un laptop care sa fie portabil sau il veti muta doar prin camera sau foarte ocazional? Indiferent ce alegeti, este mai bine sa optati pentru rezolutia FHD... cu exceptia cazului in care il veti folosi foarte rar.

Daca suntem in cautarea unui echipament si bugetul nostru este limitat, va trebui sa dam prioritate hardware-ului, lasand in plan secundar aspecte precum designul, dimensiunile si greutatea, ecranul sau sunetul, desi vor exista si exceptii (in general la modelele veterane).

Una dintre cele mai decisive componente este placa grafica dedicata, care trebuie sa fie capabila sa gestioneze 1080p cu o calitate maxima a imaginii si o rata medie a cadrelor de cel putin 60 fps. Desi recomandarea noastra pentru prezent si viitor este sa optam pentru performanta si ray tracing-ul familiei GeForce RTX 3000, daca din motive de disponibilitate si/sau pret nu ne sunt la indemana, sunt interesante si ofertele computerelor RTX 2000 sau chiar performanta buna a GPU-ului GeForce GTX 1660 Ti. In orice caz, daca il dorim pentru jocuri, un punct de plecare este GTX 1650 de 4GB de la NVIDIA sau RX 570 sau RX 580 de la AMD.

Te poate interesa

Accepti cookies? Citeste mai mult